De full stack developer, alle voordelen op een rijtje

Je zou het misschien op het eerste zicht niet meteen vermoeden, maar binnen het segment van de developers wordt er een onderscheid gemaakt tussen tal van verschillende expertises. Zo is bijvoorbeeld bekend dat de zogenaamde front end developer uitsluitend instaat voor de front end of het voor de gebruiker zichtbare gedeelte van het systeem waar gebruik van wordt gemaakt. Dit gezegd hebbende zien veel bedrijven het eigenlijk niet goed zitten om zomaar meerdere ontwikkelaars in dienst te nemen. Dat hoeft in principe ook niet. Je zou er namelijk eveneens voor kunnen kiezen om een zogenaamde full stack developer in dienst te nemen. Wat je nu precies van hem of haar mag en kan verwachten laten we je graag hieronder ontdekken.

1.) Deze ontwikkelaar is het centrale aanspreekpunt 

Voor een full stack developer geldt dat hij of zij in de praktijk dus eigenlijk van alle markten op z’n minst enigszins thuis is. Dit heeft als gevolg dat er eigenlijk maar één echte ontwikkelaar in het bedrijf aan de slag moet zijn. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er nog heel wat andere experten ook betrokken zijn bij de productie van bijvoorbeeld een website of een webwinkel.

Voor de full stack developer geldt dat hij fungeert als het centrale aanspreekpunt voor al deze verschillende personen. Ook het bemiddelen tussen de verschillende specialisten blijkt niet zelden een taak te zijn welke aan deze persoon wordt toegeschreven. Dit alles zorgt ervoor dat dit beroep werkelijk ontzettend omvangrijk en divers is waardoor ze binnen een goed draaiende, vooruitstrevende onderneming eigenlijk van niet minder dan cruciaal belang is. 

2.) Je hebt slechts één ontwikkelaar nodig voor front- en backend

Omwille van het feit dat een full stack developer over zo’n uitgebreide kennis beschikt is het zo dat er eigenlijk slechts één ontwikkelaar benodigd is voor zowel de front- als de backend van een website of bijvoorbeeld een mobiele applicatie. Dat brengt een aantal niet onbelangrijke praktische voordelen met zich mee. In de praktijk komt het immers niet zelden voor dat de ene expert moet wachten op de andere om verder te kunnen met zijn project. Door de front- en backend door dezelfde ontwikkelaar te laten doen behoort dat definitief tot het verleden. Ook de efficiëntie waar je op deze manier op kan rekenen is dus ongetwijfeld een niet onbelangrijk voordeel.

3.) Je wordt niet geconfronteerd met de kosten van meerdere ontwikkelaars

Last but not least is het zo dat je bij het inschakelen van een full stack developer natuurlijk ook niet geconfronteerd zal worden met de kosten voor de lonen van meerdere ontwikkelaars. Ook dat is in de praktijk uiteraard een belangrijk punt waar vaak bij stil wordt gestaan… en terecht. De loonkosten van een ontwikkelingsteam kunnen behoorlijk de pan uit swingen. Wanneer je dan een extra loon kan uitsparen door gebruik te maken van de diensten van een full stack developer is dat uiteraard als niets minder dan zeer interessant te bestempelen. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat het inschakelen van deze ontwikkelaar werkelijk ontzettend veel mooie voordelen met zich meebrengt.