Een efficiënt koelingssysteem bij Recair

heat-recovery-cores_recairVandaag het onderwerp ICT, en met name de nieuwste ontwikkelingen op gebied van koelingssystemen. Vroeger hadden grote datacenters enorme koelingsinstallaties. De namen dus veel ruimte in beslag, waren duur qua onderhoud en gingen niet lang mee. Met name door de strengere eisen waaraan ze moeten voldoen. Zo vertelde een vriend van mij laatste dat zij een nieuw type koelingssysteem ingebouwd hadden binnen hun bedrijf. Dit door gebruik van adiabatische koeling. Nu wist ik zelf niet wat dit was, maar inmiddels ben ik hier ook van op de hoogte. Dit mede door de site recair.com. Zij geven uitgebreid informatie over dit onderwerp en het blijkt ook dat Recair trendsetter is op gebied van energiebesparing. Doordat adiabatische koeling wellicht interessant is voor jullie datacenters zal ik beschrijven wat het allemaal betekend en de voordelen hiervan. Als je daarna nog steeds geïnteresseerd bent kun je zelf contact opnemen met Recair en kunnen zij jou verder helpen.

saving_energy

Optimaliseer energieverbruik met adiabatische koeling

recair-enthalpyHet is bekend dat datacenters vaak veel energie verbruiken. Dit kom enerzijds doordat dit soort apparaten veel stroom nodig hebben. Anderzijds moet de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte geregeld worden. Dit zodat alle servers zonder enige storing kunnen blijven functioneren. Ook komen er steeds strengere eisen op gebied van temperatuurregeling. Zo is de luchtvochtigheid verhoogd naar 80% RV. En is de huidige toegestane operationele temperatuur tussen de 18ºC en 25ºC, met een verhouding tot 27ºC voor korte periodes. Met gebruik van een adiabatische koelingssysteem is dit eenvoudig te regelen en bespaar je ook nog een veel energie.

Dus dit systeem is dus niet alleen energiebesparend maar ook nog een effectieve oplossing. Je hebt dus geen grote koelinstallaties nodig. Je bespaart dus ruimte en energie. Adiabatische koeling werkt als volgt. Het gebruikt verdamping om een koelende werking te veroorzaken. De temperatuur wordt verlaagd en doet dit met weinig elektriciteitsenergie. De ventilatoren circuleren de lucht binnen de ruimte. Des te hoger de buitentemperatuur des te efficiënter de werking. Het is ook mogelijk om tijden koude maanden warme lucht te circuleren en door de constante luchttoevoer blijft de ruimte het gewenste niveau houden.