Merknaam Vastleggen – Waarom en Hoe?

Voor veel bedrijven is een merknaam de belangrijkste troef in hun arsenaal. Het is de identiteit waarmee ze zich onderscheiden van de concurrentie en de kwaliteit die ze willen uitstralen. Maar hoe bescherm je die merknaam en zorg je ervoor dat anderen er niet mee aan de haal gaan? In dit artikel gaan we in op het belang van het vastleggen van een merknaam en hoe je dat het beste kunt doen.

1. Wat is een merknaam?

Een merknaam is een woord (of combinatie van woorden), symbool, ontwerp of andere kenmerkende elementen die worden gebruikt om goederen of diensten van een bepaalde onderneming te onderscheiden van die van andere ondernemingen. Het is de basis van het merk van het bedrijf en een essentieel onderdeel van uw marketing en branding.

2. Waarom is het vastleggen van een merknaam belangrijk?

Het vastleggen van een merknaam is belangrijk om het wettelijk te beschermen en te voorkomen dat anderen het gebruiken of er misbruik van maken. Hiermee creëer je een sterk wettelijk middel om op te treden tegen eventuele inbreuken op jouw merknaam. Aan de andere kant doet het vastleggen van een merknaam afbreuk aan het vermogen van anderen om je merk te imiteren of na te bootsen.

3. Hoe kan je een merknaam vastleggen?

Er zijn verschillende manieren om een merknaam vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het registreren van het merk bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) of ook bij het Europese merkenbureau (EUIPO). Dit geeft jouw bedrijf bescherming in de Benelux of in heel Europa. Daarnaast is het mogelijk om de merknaam te beschermen via een notariële akte of een geheimhoudingsovereenkomst.

4. Wat kost het vastleggen van een merknaam?

De kosten voor het vastleggen van een merknaam kunnen flink uiteenlopen. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder het land waar je registratie aanvraagt, de complexiteit van de merknaam, het aantal klassen waarin je het merk wil vastleggen en of je het met hulp van bijvoorbeeld een advocaat of een merkenbureau doet. De kosten variëren dus sterk en kunnen variëren van honderd tot duizenden euro’s. Het is daarom raadzaam om vooraf budget te reserveren voor de registratie van jouw merknaam.

5. Wat zijn de voordelen van een geregistreerde merknaam?

Een geregistreerde merknaam biedt bedrijven verschillende voordelen. Hieronder staan enkele voorbeelden:

– Het geeft je exclusieve rechten op het gebruik van jouw merknaam en geeft je het recht om anderen te verbieden jouw merknaam te gebruiken of een soortgelijke naam te registreren.

– Het zorgt ervoor dat jouw merknaam beter beschermd is tegen inbreuken en kan op die manier (potentiële) klanten helpen om jouw merk te herkennen en makkelijker te onderscheiden van concurrenten.

– Het versterkt de rechtspositie van je merknaam. Zo kan je makkelijker optreden tegen derden die inbreuk maken op jouw merk en brengt de registratie ervan eventuele gevolgschade voor jou als ondernemer aanzienlijk terug.

Conclusie:

Het vastleggen van een merknaam kan een belangrijke bijdrage leveren aan de identiteit, herkenbaarheid en bescherming van jouw bedrijf. Het beschermt jouw merk tegen inbreuk en versterkt je rechtspositie. Er zijn verschillende manieren om een merknaam vast te leggen en de kosten hiervoor kunnen uiteenlopen. Het registreren van een merknaam is een investering in jouw bedrijfsnaam en brengt uiteenlopende voordelen met zich mee. Het is daarom zeker de moeite waard om hier in te investeren.

Bron: deponeerjemerk